Ledenlogin
Alles over sauna

Een rondje sauna

Een rondje sauna bestaat uit verschillende stappen. Niet alleen het opwarmen is belangrijk, het afkoelen is dat evenzeer en ook het tot rust komen tussen twee sessies is noodzakelijk.

Toilet.

Sauna werkt stimulerend op de nieren, maak daarom eerst gebruik van het toilet alvorens u het saunacentrum betreedt.

Douches.

Sauna en hygiëne zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden.
Een warme douche en het gebruik van zeep is bij uw binnenkomst en telkens na het gebruik van het toilet verplicht. Ook bij het wisselen van de baden is het aan te raden om u goed af te spoelen, om de waterkwaliteit op peil te houden.

Afdrogen.

Met een nat lichaam de sauna in, heeft absoluut geen nut, want zo wordt het zweten beperkt.

Hygiëne

Voetbad.

Gebruik geregeld het warm voetbad. Bij het begin van de saunabeurt om het lichaam voor te verwarmen en de voeten te desinfecteren, nadien om het lichaam na een afkoelingsbeurt op te warmen.

Het voetbad is de ideale plek om tussen twee saunasessies eventjes tot rust te komen. Laat voldoende tijd tussen twee saunasessies om uw lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan het temperatuursverschil.

Warm up

Sauna of stoombad.

Luister naar je eigen lichaam en blijf in de cabine zolang u het zelf behaaglijk vindt, met een minimum van ongeveer 5 minuten. Als u liggend hebt genoten van uw saunabeurt, is het raadzaam enige tijd rechtop te zitten alvorens u desaunacabine verlaat. Op deze manier vermijdt u duizeligheid bij het buitenkomen. Voorkom echter altijd dat er transpiratievocht op de banken komt, gebruik dus een badlaken dat zo groot is dat ook uw voeten niet met de banken in aanraking komen.

Heat up

Afkoelen.

Spendeer evenveel tijd aan de afkoeling van uw lichaam als aan de opwarming. Geleidelijk afkoelen doet u best door te genieten van de buitenlucht, u kan een wandeling maken of even buiten zitten en goed in- en uitademen. De afkoelslang is de volgende stap, gevolgd door een koude douche, het koude dompelbad en/ of het zwembad.

Heat up

Rust- en relaxruimte.

Tijdens uw relaxdagje kan u tot rust komen in een van de vele rust- en relaxruimtes in het saunacentrum. Het is uiteraard niet de bedoeling dat u van de gelegenheid gebruik maakt om de andere gasten lastig te vallen. Ook gsm's en andere elektronische apparaten zijn in de meeste wellnesscentra verboden om de rust en privacy van de gasten te garanderen.

Minstens een kwartier rusten tussen twee saunasessies is een absolute vereiste.

Als u graag een hapje eet of een uitgebreide maaltijd nuttigt, kan u steeds terecht in de bar of het restaurant van het kuuroord.

Heat up

Checklist voor je eerste saunabezoek.

  • Minimum 2 grote handdoeken: eentje om op te zitten in de sauna en eentje om je af te drogen.
  • Een badjas: om tussen twee saunasessies tot rust te komen of om in het restaurant iets te gaan eten/drinken.
  • Slippers: hygiëne is een topprioriteit!
  • Proper ondergoed: niets zo vervelend als na een reinigend dagje sauna terug in je "vuile" kleren te moeten kruipen.
  • Een haarborstel: om na de allerlaatste keer douchen je kapsel weer in model te brengen.
  • Hydraterende crème: je huid is helemaal gereinigd, vergeet ze niet goed te hydrateren om dat zachte gevoel zo lang mogelijk te bewaren.
  • Goede lectuur: in de meeste sauna's vind je voldoende tijdschriften, maar misschien lees je liever wat in je nieuwe boek?
  • Je gsm heb je niet nodig in de sauna, die verstoort alleen maar de rust. Die laat je dus beter thuis!